söndag 6 januari 2008

Bra start på året

Året har börjat lugnt.

Just nu har norrbottningen Charlotte Kalla från Tärendö vunnit "Tour de ski", vilket "soffupplevdes" av bland andra Pias moster Britta och syster Anette, som är här. Majas kusin Kajsa är också här på ett trevligt jullovsbesök men tjejerna är mindre intresserade av skidframgångarna.

Vädret har varit litet kyligt, molnigt och blåsigt men i kväll, söndag, hoppas vi på stjärnklar himmel, eftersom Anette och Kajsa åker hem imorgon. Annars har vädret en tendens att visa sig från sin tråkigaste sida när vi har gäster.

Den här veckan har jag skrivit om en dansk firma som försöker sälja datatillbehör per telefon med hjälp av både hot och löften om chokladaskar, om vartannat. I researchen inför den artikeln har jag bland annat stött på en festlig sida på nätet, http://www.vibrugerikke.dk/.

Poängen är att man säger "det använder vi inte här", oavsett vilket erbjudande man får. Till exempel när man får ett erbjudande om prenumeration på en tidning, en avis. F=försäljare J=jag, dvs den som berättar. Vi tar det som en dansk språkövning:

F:Jeg vil gerne tilbyde dem et tre-måneders abonnement på avisen

J:Vi bruger ikke aviser her.

F:Jamen så kan jeg tilbyde dem et elektronisk abonnement, så De får nyhederne ind via email!

J:Jo, men vi bruger faktisk ikke nyheder.Vi klarer os fint uden.Det er vores erfaring, at Verden ser langt roligere ud, hvis vi ikke læser nyheder.

F:Jamen, så må De undskylde. Farvel.

Kort och effektivt, max 30 sekunder. Synd om försäljaren, i och för sig, men nog spar det tid.
Och visst ser världen både bra lugnare och roligare ut, om man inte läser nyheter.

/Erkänner journalisten, dvs MATS

Inga kommentarer: