lördag 20 oktober 2007

Vi är gallerister!

Nu har vi äntligen haft vår första vernissage i Galleri Kockljungs Hage, Arvidsjaurs absolut minsta galleri och samtidigt bland de största, eftersom det inte finns så många överhuvudtaget.

Det blev Gällivarefotografen Uta Fransson (se http://www.dream-of-lapland.com/) , som jag berättat om ett antal gånger tidigare, som fick inviga med sin fotoutställning "Tankar" där jag skrivit texterna. Uta, hennes man Tord och tre hundar bodde över i sin husbil som de parkerade på gårdsplanen.

Kommundirektör Barbro Ternert invigningstalade, bokad redan i samband med att vi flyttade hit i våras. Cirka trettiofem besökare vimlade omkring - vilket var ganska lagom för att ingen skulle behöva trampa någon på tårna. En hel del blev sålt, båda av Utas bilder och av vårt fikabröd (idag var det fjällbullar med fyllning av vaniljkräm och toppade av florsockersglasyr och doppade i kokosflingor.

Precis lika gott som det låter - recept finns på internet om du söker på Fjällbullar.)

Nyheter i Norr, http://www.nyheterinorr.se/, reportagebyrån som skriver både för Västerbottenskuriren och Piteå Tidning, bevakade i form av Bertil Sundkvist. Mycket trevligt! Dessutom dök en kille från Arvidsjaur, som nyss köpt ett munspel, upp! Härligt. Nån gång ska vi spela tillsammans en schottis från Glommersträsk efter Kläpp-Konrad, lyssna bara på Norrlåtars tolkning http://www.norrlatar.com/mp3/songs.html.

Och för er som ännu inte varit hos oss, så varar utställningen till den 24 november, vilket ger oss en vecka att rigga om till skyltsöndagen den första advent.

Förra helgen var jag i Spånga för att bland annat hjälpa Rasmus att röja i källaren eftersom han ska flytta till Vällingby, närmare stan. Han har bott i Fristad i 21 av sina 27 år men är inte ett dugg sentimental och hade ingen svårighet att bland annat hiva gamla skolböcker.

Men en hann jag rädda, ett uppsatshäfte som bland annat handlade om vad han trodde om framtiden när han var 14 år, 1994. Mycket stämde faktiskt i hans framtidsspekulationer- att han skulle syssla med musik, att miljöproblemen skulle stå i fokus och att man skulle få mer information via datorn än via böcker (vilket jag tror stämmer i många fall).

Att han sen gissade fel på ett år och trodde att (s) fortfarande skulle sitta vid makten, är förståeligt (förklaring på det kommer senare, tids nog).

Annars har den första kramsnön kommit. Ett ljusgrönt och ganska stillstående men mäktigt norrsken har fladdrat över oss två kvällar i sträck - en lika fantastisk upplevelse för Maja som aldrig sett ett norrsken tidigare, för svärmor IngaLill som sett åtskilliga norrsken under sin uppväxt i Hälsingland och för Pia och mig som bara sett några stycken.

Norrskenet lär vara ovanligt tidigt i år, beroende på intensiv solaktivitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Den andra skogsmusen är både infångad och utsläppt i skogen. Bertil sa att han inte riktigt förstod oss på den punkten, själv hade han på kort tid blivit besökt av 180 skogsmöss "och ingen kom två gånger", som han uttryckte saken.

Kanhända kommer vi att ändra oss om vi blir lika populära mösstillhåll men just nu känns det rätt att vara lite humana, eller vad de nu heter när det gäller möss.

Nästa vecka kommer Majas kompis Sanna, vilket vi alla tycker ska bli kul. Jag ska på reportage till Korpilombolo som ligger en bit bort och Monopoljakten (se inlägg nedan) går vidare; just nu ligger Arvidsjaur på tredje plats vilket motsvarar Diplomatstaden.

Rösta för sjutton! Norrmalmstorg väntar!

/Vi hörs, hälsar Klockljungarna genom Mats

Inga kommentarer: