söndag 4 november 2007

Snö, snö, snö...

Vintern kom plötsligt. Natten till lördagen var det plusgrader och barmark, lördag morgon några grader minus och flera centimeter med snö som fortsatte att falla hela dagen.
Alla i hushållet tog långa promenader, speciellt Ruffa som behövde få fart på magen. Hon är en tapper pulsare men magen kopplade aldrig vad den förväntades göra. Först på söndagsmorgonen gjorde hon det hon skulle göra, utan större besvär på favorittoaletten, som ligger på vår numera mycket vita gräsmatta.

Att vi köpte reflexvästar är vi mycket tacksamma över. Vi märker hur effektiva de är, när vi ser andra västbärare i mörkret - och när vi jämför med alla osynlingar som inte har västar. Jägarförbundet tvärs över gatan har västar till försäljning och jag gör reklam för dem till alla ovästade. Mörkret kommer snabbt och farterna för alla genomkörare är ibland skrämmande höga.

Maja och Pia for till Arvidsjaur i veckan och gick på den kommunala körskolan.
Maja ska börja köra med Pia som instruktör och då krävs det att Pia går igenom en körinstruktörskurs. Det hela sker i nära samarbete med körskolan och Pia kan även följa med när Maja är ute och kör med "proffsen", så att hon lär sig att lära ut rätt. Det hela verkar mycket bra och genomtänkt.


Annars är det rätt lugnt. Det är något färre besökare i butiken än vanligt, vilket är synd eftersom Maja har graverat en fantastisk pumpa med bilder på hennes senaste kattfigur, Bartole-mjau, en mycket cool katt.
Och spökbullarna, en egen uppfinning med vanlig, kardemummakryddad deg, lätt spökformade och med två russinögon, skulle förtjäna att bli slukade av något fler - det finns faktiskt mycket goda spöken, också.
Dödtiden (!) använder vi till att förbereda den kommande julmarknaden respektive göra nya munspelslåtar - så det är nog en mening med allt.

Företaget Skelleftebränsle har tagit över macken från Uno X, och på så sätt undanröjt en källa till oro. Det skulle varit kärvt att behöva åka tre mil till Jörn eller Abborrträsk för att tanka och lika långt tillbaka.

Men nu kommer nästa orosmoln, en diskussion om högstadiet på Parkskolan är för dyrt för kommunen och om viljan att hålla Glommersträsk levande i själva verket drivs av "känslomässiga" och underförstått därmed lättviktiga argument gentemot de "tunga" ekonomiska argumenten.
Det ska bli spännande vart den här diskussionen leder. Det finns många exempel på byar som fått en helt annan medvetenhet och "sprutt" när de stått inför olika hot och effekten kan bli något liknande i det här fallet. Och det finns goda förutsättningar för något liknande även i Glommers.

Fortsättning följer...

I eftermiddag blir det skidor i skogen, i alla fall för Maja och mig.
/hälsar vi i snön

Inga kommentarer: