lördag 13 oktober 2007

Vill du också ha en tjäder i örat?

Lördag morgon och i Monopolkampen (se inläggen nedan) så ligger Arvidsjaur nu på 8:e plats vilket skulle motsvara att A-jaur skulle bli den nya Vasagatan!

Helt fantastiskt. Omröstningen om vilka platser runt om i landet som ska ersätta Stockholms gamla slitna gator pågår hela oktober ut och alla får rösta en gång om dagen (se instruktionerna i föregående inlägg).
Givetvis ska vi inte styra er i röstandet men ni vet vad vi förväntar oss!

Förra helgen lämnade vi läsarna med en cliff-hanger (fast jag höll på att skriva hang over, vilket självklart kan stämma också - vad vet jag?)
Vi hade just hört små tasskrafs i arbetsrummet och planerade att köpa någon typ av motmedel mot möss. Strax efter detta var skrivet, såg jag/Mats en svart skugga pila längs en golvlist och förstod att det var akut.

Janne Finnberg, vår förträffliga ICA-handlare, letade snabbt upp två fällor i burform; en var stor nog att hysa en mindre bäver eller i alla fall en större råtta menden vi valde passade en skogsmus, som det visade sig att vår inhysing var.
Med lite hundmat som lockbete vågade stackaren sig fram efter ett bra tag, fällan slog igen och en stund senare gav den, efter viss tvekan, sig ut i skogen på ett lämpligt ställe. Vi filmade och fotade och tids nog ska väl fotofunktionen för bloggen fungera, så vi kan dela med oss av vårt vildmarksävetyr. Inte riktigt som Bo Kristianssons nära björn-möten, som vi skrev om för ett tag sedan, men häftigt nog för oss.

Annars närmar sig dagen för vår första vernissage, "Tankar", med fotografier av Uta Fransson från Gällivare och texter av mig. Jag har skrivit om Uta i tidigare inlägg men för nytillkomna kan det vara värt att gå in på till exempel http://www.fransson-sweden.com/ eller googla på hennes namn för att hitta mer material.
Galleri är vårt minsta rum i Klockljungs Hage (se http://www.klockljung.se/) där vi annars har plats för åtta sittgäster. Hur vi ska klara logistiken har vi inte ens vågat drömma om, men eftersom vi fick plats med 70 gäster under invigningen, så lär det väl gå nu också.

Invigningstalare blir kommundirektören Barbro Ternert, som vi passade på att boka redan innan vi flyttat hit.
Det är mycket att stå i inför invigningen. Som att annonsera i AnnonsXet, den förträffliga annonsskriften där ni kan läsa vår annons på http://www.annonsxet.se/Kundfiler/Multipoint/266/xet/
Eller att försöka få lokaltidningen intresserad (vi har ett halvt löfte att de dyker upp eftermiddagen innan vernissagen) eller att sätta upp massor av affischer på olika ställen i Arvidsjaur och byarna omkring.

Erika Forsberg och Peter Manner på turistbyrån och Kent Norberg på Arvidsjaurs kommuns hemsida har som alltid varit fantastiska på att sprida kunskap om vad som händer i bygden och bland annat lagt ut om vernissagen på http://www.arvidsjaur.se/sve/kommun/naringsliv-utveckling/info/ovrigt/ThisWeek26.asp
Uta har gjort ett jättejobb med affischtillverkning och laminering, så vi får hoppas att det lönar sig. Kul blir det hursomhelst!

(Ni har väl förresten inte missat att kolla in på kommunens hemsida http://www.arvidsjaur.se/ i övrigt också. Ta gott om tid på er.)


Dramakursen i ABF fortsätter, denna gång kom - förutom ledaren Anette - vår vän Ocki och Majas väninna Mathilda men Pia och Maja hade åkt till Piteå och Öjebyn för att handla kläder och en dataskärm åt mig bland annat, så vi blev i alla fall inte en full trupp. Men entusiasmen är stor och det är fantatiskt mycket roligt man kan göra med bara fyra stycken personer.
Pröva till exempel att ta en svettig Foppasko och förvandla den i fantasin till en baby, en telefon, en klädborste eller en ljuvligt vacker kaffekopp, det funkar - och värre kaffe har jag smakat!

Vi har också börjat bygga ett nätverk för småställen som vårt. "Hantverksboden - Café" i Långträsk, drivet av Patrik och Ewa http://www.langtrask.com/foretag_hantverksbodenn.htm är ett sådant ställe och de som inspirerat oss till att starta vårt kafé och gav oss numret till GB, med Sveriges bästa mjukglass. Vi råkade bara stanna till i Långträsk en solig dag i somras på hemväg från Piteå och det besöket har verkligen lönat sig.

Ewa har också gjort vår suveräna hemsida (tack för det, kompis).
Monica och Torbjörn som relativt nyligen körde igång den underbara loppisen i Hej, som vi skrivit om tidigare är ett annat ställe (de har ingen hemsida).
Vi sex håller på att skissa på något slags samarbete, som går under arbetsnamnet Gränslandet, för att stötta och inspirera varandra. Igår fredag träffades vi för första gången hemma hos oss och spånade - och fortsättning följer.

Pia är ständigt igång med nya knyppelmönster och blir hela tiden inspirerad till nya projekt - som hon dessutom genomför - märkliga människa! Nyss kom hon in med fjädrarna från en nyskjuten tjäder, som en grannjägare inte hade någon användning av (fjädrarna alltså). Nu blir det örhängen med tjädertouch! Sån gillar tyskarna!

Maja Sukeile har återigen tagit fram penslarna efter att länge jobbat med digitala bilder på datorn. Resultatet har blivit en fantastisk snöräv mot stjärnklar, djupblå himmel som ni bara måste komma hit för att se. Tills dess kan ni väl titta in på http://www.sukeile.deviantart.com/gallery/, där snöräven väntar på att ni ska trycka på henne för förstoring. Läs gärna kommentarerna, vänligare och mer uppmuntrande kan de knappast vara.

Och så måste ni se bröllopsbilden på det senaste makarna Klockljung, min älskade stordotter Linnéa och hennes goa gubbe Björn. Vigda i Slottskogen den 1 september, det var ett bröllop att minnas! Hennes mamma Katinka fixade annonsen i Sala Allehanda.

http://ap.ingress.se/Repository/ml.asp?Ref=U0FBLzIwMDcvMTAvMTIjQWQwNTUwNg==&Mode=G&Locale=swedish-skin-custom

Slut för nu. Ikväll åker jag till Stockholm för att se om jag kan hjälpa Rasmus att flytta, trots att själva flytten blivit uppskjuten en vecka. Dessutom ska jag träffa min syster Gunilla och moster Greta (ett praktnamn för en moster, tycker jag) och kanske några flera.

Vi hörs - och glöm inte Monopolomröstningen!

Vi i norr!






1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu