tisdag 25 september 2007

Frukost i Glommers, lunch i Finland

Två dagars händelser att ta igen på bloggen.
Eller rättare sagt drygt två. I söndags kväll var vi ju på Arvidsjaurs konstförenings höstvernissage på Brittgården.
Det visade sig vara en trevlig samling entusiastiska amatörer som spände över alla områden - från enormt vackra glasfat och renfotografier till träskulpturer av liggande hundar och väggbonader i lappteknik, från collage till vallmoakvareller, från en olja med den lustiga titeln "Vad gör du gosse?"till Majas tovade pappagubbe i en korgstol med en kanin i knät och Pias knypplade guldvingefjäril.
Extra kul var Allan Grimms foton med motiv ur Grimms sagor.
Vi bestämde oss att gå med i föreningen - naturligtvis.
I förrgår kom vi så iväg till Haparanda, nära 30 mil bort. Maja behövde bland annat en soffa och en bäddsoffa och närmaste IKEA ligger ju i Haparanda, så vad gör man? Färden gick förbi Piteå, Luleå och Kalix innan vi kom fram, cirka fyra timmar efter start.
Lunchen åt vi i Torneå på andra sidan gränsen, på en bensinmacksrestaurang som heter Neste. Det blev lax till Pia, kyckling till Ingalill och Maja och jag delade på en gigantisk familjepizza som vi blev mätta av att bara titta på.
Maja tyckte det var kul att kunna säga att "jag åt frukost i Glommers och lunch i Finland" och vi fantiserade om att ta en sväng genom Norge på hemvägen för kvällsmackan men det blev inget av.
Istället tog vi en mjukglass innan vi drog hemåt igen via en jättestor gigantisk godisaffär i Norrfjärden med över 1000 sorter. Det blev dyrt.
Gårdagen ägnades delvis åt att sätta upp Majas läckra oranga sjöhästlampa, montera kontorsstolar och en "köks-ö" på hjul, mycket praktiskt - den senare monterade jag och Maja medan Pia var i vävstugan.
Allt gick bra, till stor del tack vare IKEAs nästan övertydliga manual som inte bara visade vilka skruvar man skulle använda utan också vilka man inte skulle använda.
Men hur sjutton de hade tänkt att vi skulle få dit hjulen utan grovt inslag av våld, det förstår jag inte. Nu står ön där i alla fall och de värsta svordomarna över IKEA har osat klart.
Idag kommer soffan och bäddsoffan ...

Inga kommentarer: