lördag 15 september 2007

Nu börjar vi!

Nu har vi bott i Glommersträsk http://www.glommers.se/ i snart fem månader - och vi har inte ångrat oss. Flytten från Stockholm till Glommersträsk med c:a 350 invånare är helt enkelt bland det bästa vi har gjort. Huset, som vi hittade på Blocket.se, är snart 110 år gammalt och byggdes som lanthandel 1898.

Efter det har det också funnits telefonstation, modemagasin och ABF-lokal i huset. På vinden ligger det fortfarande osålda hattar kvar sen trettiotalet!

Livet här är närmare naturen i lugnare tempo. Byn påminner om hur det var i kollektivhuset i Spånga de första åren. De flesta vi möter hejar och en del stannar för en liten pratstund.

Pia, Mats och Maja Sukeile har börjat i en liten teatercirkel i ABF, Pia och Ingalill har gått med i Sveriges Pensionärsförening i Glommersträsk och Pia har också börjat i vävgruppen - ett bra sätt att komma in i byns liv. Det finns massor av föreningar, föredrag och musik för den som har lust. I år har det hänt extra mycket eftersom byn firat 250 årsjubileum.

Och så har vi förverkligat vår "dröm" och öppnat Klockljungs Hage - en hantverksbutik med servering och galleri i den del av huset som från 30-talet och framåt var Glommersträsks modemagasin. http://www.arvidsjaur.se/sve/kommun/naringsliv-utveckling/info/ovrigt/KlockljungsHattar.asp med hemsidan http://www.klockljung.se/

(Mest populär är nog - det ska erkännas fast det svider i ett hembagarhjärta - vår härligt gräddiga mjukglass.)

Ibland åker vi till "stan", dvs Arvidsjaur som ligger 4 mil bort. Resan dit tar 40 min eftersom vi tar det lugnt och njuter av naturen med lite renar (för det mesta) och älgar (ibland). Just nu är det höstfärger som bara glöder.

I Arvidsjaur http://www.arvidsjaur.se/ har vi läkare, biograf, utsiktstorn, Konsum och flera andra roliga affärer, som har det mesta vi behöver.

Vill vi ändå till en större stad, så har vi Skellefteå bara 9 mil bort och Piteå som ligger 11 mil bort.

När vi går ut och går med Milda och Ruffa, så går vi bara över gatan och ner till skogsvägen 100 meter bort. Sedan är vi i skogen och kan gå sexkilometersslingan om vi vill.

Vi har hört och sett både sångsvan och trana. Dessa har nu flyttat söderut. Förra veckan plockade vi 10 liter lingon. Vi åker till toppstugan på Glommersberget och grillar ibland. Senast grillade vi dagen efter att det lär ha synts björn på berget (visste ni förresten att björnar visslar? Vissla aldrig tillbaka! Då vet man aldrig hur det går.)

I augusti startade Mats frilansbyrån Glommers Ordbod i augusti och ska skriva om "det mesta" om Norr- och Västerbotten, glommersordbod@hotmail.com . Uppdragsgivare så här långt har varit allt från Utbildningsradion och Lärarförbundets tidningar till Vi Bilägare och Hemmets
Veckotidning. Omväxling förnöjer!

Maja Sukeile fortsätter att göra digitala bilder http://www.sukeile.deviantart.com/ och Pia odlar pelagoner och knypplar. Ingalill tar långa promenader, löser korsord och ser mycket på fotboll på TV.

Det är om det här det lugna livet, som vi tänker berätta på vår blogg.

VÄLKOMNA TILL FAMILJEN KLOCKLJUNG!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kul! Vi ser fram emot att läsa mer (och kanske handla lite i webshopen när den är uppe).
Kram från Klockljungarna i Göteborg

Anonym sa...

Hej till Glommers!
Vad roligt att läsa om er och er ny hemort. Det känns verkligen att ni trivs där och att ni inte saknar Sthlm.
Tack Mats att du mejlade till mig för ni hade också fått Lapplandviruset.
Lycka till i fortsättningen!!!
Hälsningar
Uta och Tord